ترمیمی, دستگاه و تجهیزات/نگهداشت

معرفی وسایل ترمیم آمالگام [ کاملترین لیست ست ترمیم ]

معرفی وسایل ترمیم آمالگام
Rate this post

ترمیم آمالگام شایع ترین درمان ترمیمی در مطب ها و درمانگاه های دندانپزشکی بحساب می آید. با توجه به عمر این ترمیم پس از چند سال نیاز به مراقبت و ترمیم دوباره آن حس خواهد شد. در نتیجه در این مطلب به معرفی وسایل ترمیم آمالگام پرداخته ایم تا ضمن آشنایی دستیار دندانپزشک، مرجعی برای تکمیل مطب در زمان راه اندازی باشد.

اما معرفی وسایل ترمیم آمالگام مخصوص چه افرادیست؟ دستیاران دندانپزشک به دلیل نقش و وظایف خود در آماده سازی مطب، استفاده حداکثری از کاملترین لیست ست ترمیم آمالگام را خواهند داشت. زیرا آنها باید قبل از آغاز به کار دندانپزشک، این وسایل را درون سینی دندانپزشکی قرار داده تا پیش از آغاز کار دندانپزشک، تمامی وسایل و اقلام موردنیاز وی آماده به کار باشند. کاملترین لیست ست ترمیم آمالگام شامل تمامی ابزارها، وسایل و موادی است که در طی این درمان خاص، مورداستفاده قرار می گیرد.

پیش از پرداختن به ادامه مطلب، اگر به دانستن فرق ایمپلنت کره ای و سوئیسی علاقه مند هستید و یا می خواهید با انواع فرز دندانپزشکی آشنا شوید، ما در مطالبی جداگانه به این موضوعات پرداخته ایم. همچنین در مقاله ای به طور کامل طرز استفاده از بلیچینگ وایت اسمایل خانگی را توضیح داده ایم.

اهمیت معرفی وسایل ترمیم آمالگام

همانطور که می دانید، آمالگام یکی از دو ماده پر استفاده ترمیمی دندان محسوب می شود. این ماده به دلیل حفظ استحکام و قابلیت تحمل فشار بالای خود در اغلب دندان ها (خصوصاً) دندان های خلفی بسیار مورداستفاده است. اغلب وسایل مورداستفاده در ترمیم با آمالگام، مشابه زمان استفاده از کامپوزیت ها هستند. اما با این حال، وسایلی همانند قلم های فلزی در کار با آمالگام کاربرد دارند که تنها در این روش دیده می شود.

حتما بخوانید: پر کردن دندان با مواد سیاه

برای اشاره به اهمیت معرفی وسایل ترمیم آمالگام باید به عمر این ماده اشاره کرد. این ترمیم ها نهایتا عمری 7 ساله دارند. پس از این مدت باید برای عدم وجود لب پریدگی و یا پوسیدگی در زیر ماده، بصورت مداوم چک شوند. طبق یک بررسی، مشخص شده که احتمال پوسیدگی در دندان های ترمیم شده به وسیله آمالگام بیشتر است. در نتیجه برای ترمیم دوباره آن باید اقدام کرد.

کاملترین لیست و معرفی وسایل ترمیم آمالگام

کاملترین لیست ست ترمیم آمالگام

در هنگام ترمیم مواد به وسیله آمالگام، تجهیزات مختلفی استفاده می شوند. در هنگام ترمیم با آمالگام، برای قراردهی و فشردن ماده در حفره از لوازم بخصوصی استفاده می شود. همچنین باید برای فرم دهی به آمالگام و تبدیل کردن آن به شکل طبیعی دندان از ابزارهای خاصی استفاده کرد. بنابراین برای انجام کار نیاز به کاملترین لیست ست ترمیم آمالگام نیاز داشت. منظور از ست، همان مجموعه وسایلی است که در زمان کار ترمیم مورد استفاده قرار می گیرد.

مطلب مرتبط: انواع ست های دندانپزشکی

حال که مقداری در مورد اهمیت معرفی وسایل ترمیم آمالگام دانستید، در ادامه تک تک آنها را معرفی خواهیم کرد:

سرنگ تزریق: کارپول بیحسی درون و سرسوزن بر سر این وسیله قرار می گیرد و برای تزریق بیحسی به کار می رود.

توربین: اینسترومنت یا وسیله تراش مینا و عاج دندان با دور و قدرت زیاد است. متداول ترین انواع توربین نوع تکمه ای یا پوش باتن و نوع آچاری است.

فرز فیشور: این فرز برای تراش پر قدرت مینا و عاج کاربرد دارد. سر این فرز تخت است و در بیشتر موارد از فرزهای با نوار سبز و آبی و سیاه استفاده می شود.

آنگل: این وسیله برای برداشتن پوسیدگی های عاج کاربرد دارد. اما با فرزهایی نظیر پیزو ریمر و یا گیتس گلیدن به راحتی می تواند گوتای داخل کانال را تخلیه کند.

ایرموتور: آنگل بر سر این وسیله سوار می شود و نیروی رانش آنگل را ایجاد می کند.

پنس: پنس دندان مانند سوند دندانپزشکی بسیار پرکاربرد است و برای برداشتن بسیاری از اقلام دندانپزشکی نظیر رول پنبه ، مواد روت کانال دندان ، نوار کاربن ، نوار ماتریکس ، انواع فرزهای آنگل و توربین و غیره کاربرد دارد.

سوند: سوند یکی از قلم های پرکاربرد در بسیاری از درمانهای دندانپزشکی است. برای تشخیص پوسیدگی ، و تمیز کردن اطراف دندان از ماده قالبگیری و سمان دندانپزشکی ، درآوردن نخ زیر لثه ، چک کردن وضعیت لثه و عمق شیار لثه و حتی به عنوان کارور به کار می رود.

آینه دندانپزشکی: آینه دندانپزشکی برای مشاهده دیواره های دندان ، لثه و همچنین کنار زدن زبان مورد استفاده قرار می گیرد.

کندانسور: این قلم فلزی برای متراکم کردن آمالگام ، درون حفره تراشیده شده به کار می رود. نوک این قلم تخت است و ممکن است دارای دو سر با قطرهای متفاوت باشد.

برنیشر: برنیشر قلمی است برای صیقلی کردن سطح آمالگام. این سطح هر چقدر صیقلی تر باشد پلاک میکربی کمتری به آن می چسبد و پوسیدگی کاهش می یابد.

رول پنبه: از رول پنبه برای ایزولاسیون دندان و ممانعت از ورود بزاق به ناحیه دندان مورد نظر استفاده می شود. رول پنبه در ظزف کشودار کوچکی قرار داده می شود تا موقع برداشتن هر یک از آنها ، سایر رول پنبه ها آلوده نشوند.

قلم دایکال: قلم دایکال سر کروی کوچکی دارد و از این نظر شبیه برنیشر است اما طول دایکال کری یر کوتاهتر از برنیشر است.

دسته و تیخ بیستوری: تیغ بیستوری برای جراحی و برداشتن از لثه کاربرد دارد.

اسپاتول دهانی: اسپاتول دهانی برای جاسازی نخ زیر لثه ، مخلوط کردن دورآلی و برداشتن سمان و نظیر آن به کار می رود.

اسپاتول محکمه: اسپاتول محکمه برای مخلوط کردن سمان و مواد قالبگیری استفاده می شود.

کارور: قلمی فلزی است که با آن می توان کاسپ های دندان را بر روی آمالگامی که هنوز سفت نشده درآورد.

گوده شیشه ای: گوده شیشه ای برای مخلوط کردن دورآلی استفاده می شود.

اکسکویتور: قلمی است با نوکی شبیه قاشق که به دلیل تیز بودن می تواند پوسیدگی را در ترمیم دندان و یا پالپ دندان را در پالپوتومی اطفال به راحتی بردارد.

هچت: هچت قلمی نوک تیز است که برای صاف کردن کف حفره و لبه های تراش خورده دندان استفاده می شود.

مارجین تریمر: برای مسطح کردن لبه تراش خوره دندان به کار می رود.

اسلب: برای قرار دادن سمان و مخلوط کردن آن و یا قرار دادن وارنیش بر روی آن استفاده می شود.

پین داخل عاج: پین ۱ میلیمتری است که در عمق ۲ میلیمتری عاج کاشته می شود و باعث افزایش گیر ماده ترمیمی به دندان می گردد. در جعبه پین ، ۱ عدد دریل مخصوص آنگل وجود دارد و ۱ آچار که با آن می توان پین را چرخاند و در عاج دندان محکم کرد.

ماتریکس هولدر تافل مایر: نوار ماتریکس تافل مایر در این گیره قرار داده می شود.

ماتریکس هولدر آیوری: نوار ماتریکس آیوری در این گیره قرار داده می شود.

نوار ماتریکس تافل مایر: این نوار ماتریکس برای ترمیم حفرات دو سطحی و سه سطحی کاربرد دارد.

نوار ماتریکس آیوری: این نوع نوار ماتریکس صرفاً برای ترمیم های دو سطحی کاربرد دارد.

وج چوبی: قطعه کوچک چوبی است که در کنار نوار ماتریکس قرار داده می شود و آن را به دیواره دندان به طور محکم می چسباند. معمولاً در چند اندازه و رنگ به بازار عرضه می شود.

آمالگام کریر: برای برداشتن قطعه به قطعه آمالگام تازه مخلوط شده و گذاشتن آن درون حفره کاربرد دارد.

نوار کاربن: برای مشخص کردن نقاطی از ترمیم که بلند تر از حد لازم شکل داده شده اند از نوار کاربن استفاده می شود.

وارنیش: برای کاهش ریز نشت باکتری ها به زیر ترمیم های آمالگام از مایع وارنیش استفاده می کنند.

برس وارنیش یا میکروبراش: برای آغشته کردن حفره دندان به وارنیش از برس وارنیش و یا میکروبراش استفاده می شود.

در نهایت به وسیله این معرفی وسایل ترمیم آمالگام، لیست کاملی از ست موردنیاز این کار خواهید داشت. دقت کنید که ممکن است گاهی برخی از این ابزار کمتر مورداستفاده قرار بگیرند. اما حضور ابزار در لیست تجهیزات می تواند در مواقع نیاز، کارگشا باشند. همینطور اینکه قلم دایکال در مواردی که نیاز به کف بندی نباشد، نیاز نخواهد بود.

کاملترین لیست ست ترمیم آمالگام چیست؟

برای پر کردن دندان مخصوصا دندان های خلفی عموما از آمالگام استفاده می شود. برای انجام ترمیم با آمالگام از ابزارهای گوناگون در شرایط مختلفی استفاده می شود که تمامی آنها در مجموعه یا یک ست قرار می گیرند.

معرفی وسایل ترمیم آمالگام برای چه افرادی است؟

معرفی لیست کامل وسایل ترمیم آمالگام برای دستیاران دندانپزشکی ساخته شده که باید پیش از انجام هر عمل ، تمامی ابزار مورد استفاده را در سینی دندانپزشکی آماده کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.