دنیای فناوری هر روز در حال پیشرفت بوده و متعاقباً تکنولوژی دندانپزشکی هم پیشرفت های بسیاری کرده است. ایمپلنت دیجیتال یا لیزری یکی از پیشرفت های اخیر دندانپزشکی محصسوب می شود که کار دندانپزشک را نسبت به انواع معمولی بسیار راحت تر کرده است. دیگر نیازی به صرف چندین ماه و جراحی های پیچیده جهت کاشت دندان نیست و بیمار هم احساس راحتی بهتری با فناوری جدید خواهد داشت. اگر علاقه دارید اطلاعات بیشتری کسب کرده و بدانید ایمپلنت دیجیتال چیست ، ما در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت. ویژگی ها و معایب ایمپلنت لیزری را لیست کرده و تفاوت آن با ایمپلنت معمولی را خواهیم گفت.
اما در صورت علاقه می توانید مطالب مهم دیگر منتشر شده در آنتوس نظیر فرق هیلینگ و اباتمنت ، تفاوت آمالگام سفید با سیاه و یا طرز استفاده از بلیچینگ وایت اسمایل را مطالعه کنید.
Table of Contents
معرفی ایمپلنت دیجیتال
در ابتدا بهتر است کمی به معرفی ایمپلنت دیجیتال بپردازیم. ایمپلنت دیجیتال چیست؟ ایمپلنت دیجیتال یا لیزری با استفاده از تصاویر گرفته شده به کمک تکنولوژی سه بعدی، اقدام به موقعیت یابی دقیق استخوان و عصب های اطراف آن می کند. این روش و شبیه سازی کامپیوتری، موجب کاهش نیاز به برش و مسلماً خونریزی شده و دقت بالای کاشت دندان را به همراه خواهد داشت.
در ادامه معرفی ایمپلنت دیجیتال کمی به نحوه اجرای آن بپردازیم. این روش باعث می شود تا برش های لثه کمتری صورت گرفته و درنتیجه زمان بهبودی به حداقل برسد. این میزان به حدی است که حتی نیازی به بخیه در این روش وجود ندارد. همچنین برش کمتر لثه موجب کاهش ورم لثه پس از اجرای ایمپلنت خواهد شد که درد را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
در ایمپلنت لیزری از راهنمای جراحی (Surgical Guide) استفاده می شود تا دندانپزشک ناخواسته به هیچ بافت و عصبی آسیب نرساند. به کمک این راهنما، ایمپلنت دقیقا سر جایش قرار گرفته و دیگر نیازی به برش کامل لثه توسط دندانپزشک جهت بررسی اعصاب آن وجود ندارد. برای استفاده از این نوع از ایمپلنت از موادی مانند کلسیم فسفات در بخش پیچ مانندی استفاده میکنند. این ماده موجب خواهد شد تا پروسه جوش خوردن ایمپلنت با استخوان فک با سرعت و کیفیت بیشتر صورت گیرد. طوری که ادعا می شود، نوع دیجیتال تا 98 درصد موارد تا پایان عمر نیازی به اصلاح نخواهد داشت.
نحوه انجام ایمپلنت دیجیتال و انواع آن
این نوع از اجرای ایمپلنت شامل مراحل متنوعی به کمک تجهیزات و فناوری های جدید می شود. ابتدا ایمپلنت قالب گیری دیجیتالی می شود، تصاویر به صورت داده های دیجیتالی ذخیره شده و به دستگاه فرستاده می شوند. در کامپیوتر با نرم افزار طراحی سه بعدی، ترمیم متناسب با شرایط ایمپلنت طراحی می شود. دندانپزشک ممکن است تغییراتی در طراحی ایجاد نماید. مدل نهایی به دستگاه تراش دیجیتالی فرستاده می شود تا در آنجا، دستگاه ترمیم را تراش داده و آماده کند. کل این فرآیند به جای دو هفته در روش سنتی، تنها ظرف یک روز انجام می شود.
در هنگام اجرای این نوع از ایمپلنت از تکنولوژی های متفاوتی استفاده می شود. پر استفاده ترین فناوری های ایمپلنت لیزری از قرار زیرند:
قالبگیری دیجیتالی دهان:
قالبگیری دیجیتالی دهان جای استفاده از مواد قالبگیری دندان را گرفته تا آن حس ناخوشایند استفاده از مواد قالبگیری را برطرف کند. دهان بیمار به وسیله دستگاه اسکن می شود و تصاویر به رایانه فرستاده شده تا پروتز ساز بتواند به سرعت کار ساخت ترمیم را آغاز کند.
عکسبرداری دیجیتالی دندان:
پیش از این باید به وسیله قرار دادن فیلم در دهان بیمار، از دندان ها عکسبرداری میشد. این کار در روش جدید به کمک عکسبرداری دیجیتالی دندان انجام می شود. گرچه این روش زیاد دقیق نیست.
دوربین داخل دهان
به کمک دوربین داخل دهان، دندانپزشک وضعیت سلامتی تمامی دندان ها را چک می کند. با استفاده از این روش، ساختار های داخل دهان به بزرگی و وضوح بالا قابل مشاهده اند. این دوربین، لامپ بسیار کوچکی دارد که به وسیله آن، محیط دهان کاملا روشن شود. این روش برای تشخیص دقیق تر پلاک، پوسیدگی، بیماری لثه، ترک خوردگی یا شکستگی دندانها، جدا شدن پر کردگی و مشکلات دیگر دهان و دندان استفاده می شود. سلامت لثه و دندان های اطراف محل ایمپلنت اهمیت زیادی دارد که دندانپزشک با دوربین می تواند به بررسی آن بپردازد.
مدل سازی سه بعدی کامپیوتری
این بخش، اصلی ترین قسمت جراحی ایمپلنت لیزری را شامل می شود. به وسیله مدل سازی سه بعدی کامپیوتری، یک راهنما از دهان بیمار تهیه می شود تا وضعیت استخوان و عصب محل کاشت دندان مشخص شود. سپس دندانپزشک قادر خواهد بود تا با برنامه ریزی، برش های کمتری نسبت به حالت عادی داشته باشد. دوره نقاهت کمتر، خونریزی کمتر و عدم آسیب به بافت های مجاوری، جزو پیامد های مثبت این روش هستند.
فناوری (CAD/CAM)
این فناوری به معنای طراحی و ساخت به کمک کامپیوتر می باشد. به وسیله این تکنولوژی با دقت و سرعت بالایی ساخت ترمیم آغاز خواهد شد.
پس از تمام این مراحل، کاشت ایمپلنت دیجیتال بسته به بیمار و دندانپزشک، بصورت بلافاصله یا طی مدتی انجام می شود. باقی موارد نظیر اجرای ایمپلنت سنتی پیگیری خواهد شد. نیاز به کاشت اباتمنت و سپس روکش بر روی ایمپلنت است. می توان روکش را هم به کمک فناوری (CAD/CAM) ساخت یا آن را به روش سنتی انجام داد.
شما می توانید از طریق فروشگاه آنتوس که نمایندگی فروش تجهیزات دندانپزشکی در گرگان و گلستان را برعهده دارد، خریدی مطمئن داشتن باشید.
عمر ایمپلنت دیجیتال چقدر است؟
در همین ابتدا بگوییم که عمر ایمپلنت دیجیتال از انواع سنتی هم بیشتر است. در واقع ماندگاری ایمپلنت دیجیتال حتی تا پایان عمر بیمار هم خواهد بود. بنابراین عمر ایمپلنت دیجیتال را می توان تا پایان عمر بیمار که البته رعایت نکات بهداشتی دهان و دندان و همچنین انجام منظم مراقبت های ایمپلنت هم در این ماندگاری ایمپلنت لیزری دخیل هستند.
علت بالا بودن عمر ایمپلنت دیجیتال را می توان در استفاده از دستگاه های پیشرفته و نرم افزار های سه بعدی دانست. استفاده از این تکنولوژی و نرم افزار های سه بعدی پیشرفته باعث خواهد شد تا میزان خطاهای پزشکی به میزان بسیار زیادی کاهش پیدا کند. این میزان مهمترین فاکتور در ماندگاری ایمپلنت لیزری به حساب می آید.
عوارض ایمپلنت دیجیتال
تا بدینجا در مورد مزایای و برتری های ایمپلنت لیزری نسبت به نوع معمولی صحبت کردیم. این روش به دلیل سرعت عمل و عدم وجود درد و مشکلات پس از اجرا، محبوبیت بالایی دارد. اما نباید فراموش کرد که مانند دیگر روش ها، عوارض ایمپلنت دیجیتال هم فراوانند. در ادامه برخی از معایب ایمپلنت لیزری را نام خواهیم برد:
ایمپلنت لیزری برای اجرا نیاز به بررسی بالینی داشته و متقاضی باید از نظر آمادگی جهت انجام آن مورد معاینه قرار گیرد. همچنین این روش به تخصص بسیار بالای دندانپزشک جهت اجرای صحیح نیازمند است که اشتباهی در محاسبات موجب پیامدهای بدی برای بیمار خواهد شد.
از دیگر معایب ایمپلنت دیجیتال میتوان به هزینه بالای آن نسبت به نوع معمولی اشاره کرد که دلایلی نظیر استفاده از نیروی ماهر و دستگاههای پیشرفته، استفاده از متریال درجه یک و همچنین دانش بالا و تخصص فنی بسیار عالی را می توان از دلایل آن نام برد.
همچنین باید گفت که هیچ یک از بیمه های تکمیلی پوششی برای انجام این روش را ندارند.
به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی، روش های متفاوتی در امور دندانپزشکی ابداع شده اند که ایمپلنت دیجیتال یکی از آنهاست. این روش مزایای بیشماری نسبت به نوع معمولی داشته و به زودی جایگزین آن روش قدیمی خواهد شد.
به هیچ وجه. در واقع به علت اسکن پیشرفته لثه و دندان، خطرات کمتری نسبت به نوع معمولی خواهد داشت. البته دقت کنید که این روش، تخصص بالایی می طلبد.
این روش جدید، به تخصص بالایی در اجرا نیازمند است که دندانپزشک را مجاب به گذراندن دور هایی خاص می کند. همچنین به دلیل استفاده از تجهیزات پیشرفته، هزینه آن بیشتر از نوع معمولی بوده و مشمول بیمه تکمیلی هم نمی شود.