مقالات عمومی

پوسیدگی دندان و دردهای دندانی [دلیل پوسیدگی و درد دندان]

پوسیدگی دندان و دردهای دندانی
4.1/5 - (7 امتیاز)

پوسیدگی دندان و دردهای دندانی از جمله عارضه‌های مهمی است که دلایل مختلفی دارد. از افزایش سن گرفته تا عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین داشتن رژیم غذایی غلط ممکن است منجر به پوسیدگی پوسیدگی دندان و دردهای دندانی شود. به طور خلاصه در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان دچار پوسیدگی دندان خواهیم شد. مواد خوراکی خورده شده در میان دندان ها باقی مانده و پس از مدتی با انتشار باکتری باعث به وجود آمدن پلاک دندانی می شوند. پلاک های دندانی حاوی تعداد زیادی باکتری هستند و التهاب لثه و پوسیدگی دندان ها از شایع ترین تاثیرات پلاک های دندانی هستند.

دلیل پوسیدگی و درد دندان هرچه باشد، می تواند زمینه ساز بروز بیماری ها و مشکلات دیگر در دهان و دندان ها شود. بطور مثال عفونت یکی از مواردیست که ممکن است به آن گرفتار شده و نیاز به استفاده از قرص چرک خشک کن قوی برای عفونت دندان پیدا کنید. مسواک زدن منظم، کشیدن نخ دندان می تواند مانع ایجاد پلاک و پوسیدگی دندان شود. به دلیل کاربرد فلوراید در دندانپزشکی جهت محافظت فوق العاده از دندان ها، استفاده از بهترین مارک دهانشویه می تواند تأثیر بالایی در این جلوگیری داشته باشد.

پوسیدگی دندان چیست و دردهای دندانی

نشانه های پوسیدگی دندان چیست؟

نشانه های پوسیدگی دندان به چند مورد مختلف محدود می شوند. وجود هریک از این موارد، نشانگر آغاز فرآیند ایجاد پلاک است. درنتیجه باید با توجه به این نشانه های پوسیدگی دندان، قبل از اینکه دیر شود به فکر چاره بود. در ادامه برخی از این نشانه ها را نام می بریم:

  • تغییر رنگ مینای دندان (در محل پوسیدگی مینا قهوه ای یا سیاه رنگ می شود)
  • سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی
  • حساس بودن یا درد گرفتن دندان در هنگام خوردن غذا های سرد ، گرم ، شیرین یا ترش
  • بوی بد دهان ( تنها از نشانه های پوسیدگی دندان نیست و ممکن است به بیماری های تنفسی و دستگاه گوارشی نیز مربوط باشد)
  • پوسیدگی دندان منجر به بروز تلخی در دهان می شود و سپس دردهای دندانی را بدنبال خواهد داشت.
  • خون ریزی موقع مسواک زدن
  • مشکلات لثه

دلیل پوسیدگی و درد دندان:

  • مینای دندان لایه سخت و خارجی دندان است که جنس آن کریستال معدنی فشرده است.
  • باکتری های پلاک های دندان می توانند موجب از بین رفتن مینای دندان شده و در نهایت منجر به پوسیدگی دندان شوند.
  • معمولا وجود قند و شیرینی جات درون دهان و روی دندان ها تغذیه اصلی این باکتری ها می باشد. در صورتی که مینای دندان مواد معدنی خود را بازیابی نکند پوسیدگی روی سطح دندان ایجاد می شود و بعد از ایجاد پوسیدگی، دندان باید  ترمیم شود.
  • بهداشت دهانی ضعیف
  • اگر دهان خشک با بزاق بسیار کمی دارد ، پلاک می تواند به سرعت رشد کند
دلیل پوسیدگی و درد دندان

انواع دردهای دندان و راه حل رفع آنها

برخلاف باور عموم انواع دردهای دندان متفاوت بوده و راه حل رفع آنها نیز با یکدیگر فرق می کنند. پوسیدگی دندان و دردهای دندانی تنها یکی از موارد بسیار برای این موضوع هستند. در واقع شناسایی این دردها به شما می گوید که مشکل اصلی کجاست. در ادامه برخی از انواع دردهای دندان و راه حل رفع آنها را مرور می کنیم:

درد دندان ثابت و شدید همراه احساس فشار و تورم لثه

احتمال آبسه ی دندان و عفونت بافت اطراف و استخوان فک

راه حل این نوع دندان درد : مراجعه به دندان پزشک و کنترل موقتی درد با داروهای مسکن

دردی که بیش از 30ثانیه پس از خوردن غذای داغ یا سرد طول بکشد

احتمالا به علت آسیب برگشت ناپذیر پالپ ( هسته دندان ) دندان بوده و به دنبال پوسیدگی شدید یا شکستگی ایجاد می شود

راه حل این نوع دندان درد : مراجعه به دندان پزشک جهت کنترل ( درمان ریشه دندان ) و حفظ دندان

دندان حساس به غذای داغ یا سرد پس از ترمیم دندان

پس از پر کردن ، به علت التهاب پالپ (هسته دندان ) ممکن است دندان به غذای سرد یا گرم حساس باشد

راه حل این نوع درد دندان : 2 تا 4 هفته صبر کنید و در طول این مدت از مسواک نرم و خمیر دندان مخصوص دندان حساس استفاده کنید. ولی درصورت ادامه ی درد یا بدتر شدن آن به دندان پزشک مراجعه کنید

دندان حساس به غذای داغ یا سرد:

معمولا نشانه ی مشکلی جدی نیست مگر اینکه طول کشیده باشد. این حساسیت به علت پوسیدگی جزئی ، مشکل در پرشدگی قبلی یا پس رفتن اندک لثه ایجاد می شود.

راه حل این نوع دندان درد : می توانید از خمیر دندان مخصوص دندان حساس و مسواک نرم یا خیلی نرم استفاده کنید. هنگام مسواک زدن به جای حرکت جلو- پایین استفاده کنید و اگر مشکل بر طرف نشد ، به دندان پزشک مراجعه کنید.

درد تیز و تیرکشنده دندان هنگام جویدن:

علت این درد پوسیدگی ، شکستگی و ترک در دندان یا لق شدن پرشدگی قبلی است. همچنین ممکن است به دلیل آسیب بافت داخل هسته ی دندان نیز درد ایجاد شود

راه حل این نوع دندان درد: برای بررسی به دندان پزشک مراجعه کنید.

پوسیدگی دندان و دلیل دردهای دندانی

نکات مهم برای مراقبت از دندان های پر شده

هر فردی پس از اتمام ترمیم دندان باید با توجه به نکات مهم برای مراقبت از دندان های پر شده از آنها محافظت کند. فرقی ندارد که دندانپزشکتان، پر کردن دندان با مواد سیاه را انجام داده باشد یا از کامپوزیت استفاده کند. دقت داشته باشید که پوسیدگی دندان و دردهای دندانی در هر زمان ممکن است به سراغتان بیایند. در ادامه به نکات مهم برای مراقبت از دندان های پر شده اشاره خواهیم کرد:

  • دندان پر شده ممکن است حساس شده باشد. پر شدن دندان با آمالگام یا کامپوزیت تفاوتی ندارد و هردو به فشار، گرما ، سرما یا شیرینی حساس هستند. این حساسیت در بیشتر مواقع طی یک تا دو هفته بعد از ترمیم دندان برطرف شوند. البته برخی اوقات جنس کامپوزیت هم در این مورد تأثیر گذار است و بطور مثال اینکه کامپوزیت کاریزما بهتره یا سارمکو به انتخاب دندانپزشکتان مرتب است.
  • هرگاه بعد از اتمام پر کردن دندان بی حسیتان کاملا برطرف شد. دقت کنید و ببینید آبا پر کردگی دندان شما بلند است یا خیر؟ به عبارتی باید ببینید آیا احساس چیز اضافه روی دندانتان می کنید که نمیگذارد دندان های دیگرتان به خوبی به هم برسد یا خیر؟ اگر پر کردگی شما بلند است هرچه سریع تر برای اصلاح آن به دندان پزشک مراجعه کنید زیرا وجود یک پرکردگی بلند در دندان ممکن است باعث درد های شدید همان دندان با مشکلات مفصل گیج گاهی فکی در طولانی مدت شود.
  • اگر دندان شما با آمالگام پر شده باشد تا دو ساعت بعد از پر شدن دندانتان به جز مایعات چیزی نخورید بعد از پر کردن دندان غذاهای نرم مصرف کرده حتی الامکان از جویدن غذا با سمتی از فک که دندان در آن پر شده اجتناب کنید.24 ساعت طول میکشد که آمالگام به حداکثر سختی خود برشد
  • پرکردگی های تاریخ گذشنه دندان های ترمیم شده برخلاف دندان های سالم ، عمری محدود دارند.خوشبینانه ترین طول عمر برای پرکردگی آمالگام ، 15 سال در نظر گرفته می شود.
  • پر کردگی ها بشکند یا ترک بخورد ، این اتفاق در طول زمان برای یک پرکردگی اتفاقی تقریبا عادی است. اگر احساس کردید برای پرکردگی دندان های شما چنین اتفاقی افتاده برای اصلاح آن سریعا اقدام کنید زیرا این شکستگی ها یا ترک ممکن است باعث نشت مواد غذایی به قسمت داخلی و عود پوسیدگی در دندان شود.
دلیل پوسیدگی و درد دندان کودکان

با دندان درد کودکمان چه کنیم

سوالی که همیشه والدین به دنبال پاسخ آن هستند این است که با دندان درد کودکمان چه کنیم . در واقع مشکلات دندان پزشکی نظیر پوسیدگی دندان و دردهای دندانی در کودکان به طور بالقوه ای طاقت فرسا می شوند. زیرا نمی توان به خوبی دلیل پوسیدگی و درد دندان را برای آنها تشریح کرد. اما همیشه راه حلی وجود دارد. اگر می خواهید بدانید با دندان درد کودکمان چه کنیم، به موارد زیر توجه کنید:

  • به خاطر داشته باشید شروع دندان درد در کودکان ، زنگ خطری برای والدین محسوب میشود ، چون دندان درد در کودکان نشان دهنده ی عبور پوسیدگی از سد مینای دندان و رسیدنش به عاج دندان هستند.
  • ساختمان عاج دندان به مراتب ضعیف تر از مینای دندان است. به همین دلیل با رسیدن پوسیدگی به این ناحیه ، احتمال درگیر شدن عصب دندان هم افزایش پیدا می کند.
  • با مراجعه ی به موقع می توانید دستور العمل های لازم به منظور کاهش سرعت پیشرفت پوسیدگی را از دندان پزشک کودکان کسب کنید. چون هنگامی که دندان درد به صورت مقطعی و کمتر با استناد دستورالعمل های صحیح و منطقی دندان پزشک اطفال، می توانید از طریق کار های ساده مانند
  • رعایت هرچه بیشتر بهداشت دهان و دندان
  • تنظیم بالانس رژیم غذایی کودک و …
  • از پیشروی سریع پوسیدگی و ایجاد دعوارض نامطلوب دهانی – دندانی
  • بعضی از اقدامات مورد نیاز برای کنترل پوسیدگی دندان و کاهش درد ناشی از آن عبارتند از:
  • رعایت دقیق بهداشت دهانی – دندانی
  • استفاده صحیح از مسواک ، نخ دندان ، دهانشویه ( حتی آب نمک ولرم شده )

راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان و دردهای دندانی در کودکان

  • استفاده از مسواک بعد از هر وعده غذایی می تواند در حفظ سلامت دندان ها بسیار مفید واقع شود.
  • در هنگام مسواک زدن بهتر است از خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده کنید
  • معاینه منظم دندان پزشک اطفال در حفظ این سلامتی بسیار مهم می باشد

شیرینی و شکلات در کودکان باعث ایجاد پوسیدگی می شود؟

می توان در چواب این سوال بگوییم خیر، لزوما مصرف شیرینی و شکلات باعث پوسیدگی نمی شود.اما مصرف بی رویه و افراطی در آن می تواند یکی از دلایل ایجاد پوسیدگی محسوب می شود آن هم اگر با مسواک به طور کامل در لا به لای شیار های دندان تمیز نشده باشد به مرور پوسیدگی ایجاد شده است.

اگر دندان های پوسیده کودک ترمیم نشود چه عواقبی در پی دارد؟

ایجاد زمینه برای بیماری های چون:

  • روماتیسم و بیماری های قلبی
  • التهاب و ورم لثه
  • پوسیدگی تا ریشه دندان پوسیده شده
  • آسیب به دندان های دائمی
  • درد در ناحیه دندان ها و لثه ها
دلیل پوسیدگی و درد دندان چیست؟

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و ایجاد پلاک های دندانی اصلی ترین عامل و دلیل پوسیدگی دندان و دردهای دندانی هستند.

حساسیت دندان ها به گرما و سرما نشانه چیست ؟

اگر این حساسیت طولانی مدت طول بکشد احتمالا پوسیدگی دندان باشد یا ممکن است مشکل از پر شدگی قبلی دندانتان باشد.

زمانی که کودکمان دندان درد دارد چه کارهایی انجام دهیم؟

مسواک زدن بعد از هر وعده غذایی را جدی بگیرید ، از خمیر دندان های دارای فلوراید استفاده کنید و….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.