دستگاه و تجهیزات/نگهداشت

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی [ تفاوت آنگل و هندپیس ]

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی
Rate this post

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی از آنجا که هردو از یک خانواده اند، تا حدودی برای افراد مبهم است. هر دو این هندپیس ها ابزاری بسیار کاربردی هستند که برای تراشیدن دندان ها مورد استفاده قرار گیرند. البته با وجود این استفاده یکسان، قطعا تفاوت آنگل و توربین دندانپزشکی بسیار زیاد است. دندانپزشکی و ترمیم دندان و ریشه آن مستلزم ابزارآلاتی نظیر آنگل و توربین است تا مسیر راه هموارتر شود. در این مقاله از وب سایت تجهیزات پزشکی آنتوس به مقایسه آنگل با توربین دندانپزشکی خواهیم پرداخت. همچنین از تفاوت آنگل و هندپیس گفته ایم و فرق های این دو را مورد بررسی قرار می دهیم. البته پیش از این هم درخصوص آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار هم صحبت کرده بودیم که در کنار انواع بهترین توربین دندانپزشکی می توانید به مطالعه آنها بپردازید.

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی در چیست؟

برای مقایسه آنگل با توربین دندانپزشکی ابتدا لازم است تا کمی در مورد هر دو این ابزار توضیحاتی ارائه کنیم. دندانپزشکان برای ترمیم دندان از ابزارهای مختلفی استفاده می کنند. مهمترین این ابزار بدون شک توربین و انگل می باشند. هر کدام از این ابزارها کارایی مختص به خود دارند و در مدل های مختلفی ساخته می شوند. در واقع با توجه به نیازهای دندانپزشکان، هر یک از این تجهیزات می توانند کارایی خاصی ارائه دهند. در ابتدا به توضیح اجمالی هرکدام از این دو هندپیس مهم خواهیم پرداخت.

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی

معرفی توربین دندانپزشکی

برای معرفی توربین دندانپزشکی باید گفت ابزارهای چرخنده ای با سرعت بالا هستند که جهت برداشتن نسج دندان و پوسیدگی در حداقل زمان به کار می‌روند. مکانیسم کار توربین بر اساس حرکت و عبور هوا و در نتیجه به چرخش در آمدن کارتریج می‌شود. توربین ها ابزاری گران قیمت هستند که در هنگام خرید باید به قابلیت اتوکلاو آنها دقت کرد.

معرفی آنگل دندانپزشکی

برای معرفی آنگل دندانپزشکی کافیست بگوییم همانند توربین وسیله ای چرخنده است. این ابزار هم همانند همتای خود برای تراشیدن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. انواع آنگل های دندانپزشکی با سرعت پایین و گشتاور بالا برای تراشیدن دندان و از همه مهمتر مرحله نهایی ترمیم نظیر پالیش و پرداخت مورد استفاده قرار می گیرند.

آنگل ها دارای هیچ سیستم محرکی نیستند و با رنگهای مختلف در بازار موجودند. این رنگها نشاندهنده دور موتور و سرعت این دستگاهند.

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی

تفاوت آنگل و توربین دندانپزشکی

تفاوت آنگل و توربین دندانپزشکی در چندین مورد عنوان می شود. در ادامه به برخی از مهمترین آنها بصورت خلاصه اشاره می کنیم:

  • قدرت گشتاور انگل ها بالاتر از توربین دندانپزشکی بوده که در مواقع سخت به کمک دندانپزشک می آید.
  • مهمترین فرق آنگل و توربین دندانپزشکی در سرعت چرخش آنهاست. جایی که سرعت توربین از آنگل بیشتر است. در نتیجه در زمان صرفه جویی می کند. اما انگل هم برای انجام کارهای ظریف تر مورد استفاده قرار می گیرد.
  • همانطور که گفتیم، توربین نیازی به قوای محرکه ندارد. اما انگل ها به ایرموتور یا میکروموتور نیاز خواهند داشت.
  • با توجه به تفاوت قبلی، مشخصا توربین از بدنه ای یکپارچه (قوای محرکه و بخش سر) تشکیل شده اما آنگل به دو بخش موتور و سر آنگل تقسیم می شود.

پس از نگاه کلی به تفاوت آنگل و توربین دندانپزشکی حالا وقت آن رسیده تا از منظر های مختلف به مقایسه این دو بپردازیم.

حتما بخوانید: نحوه کار با اتوکلاو دندانپزشکی

مقایسه آنگل با توربین دندانپزشکی از جهات مختلف

مقایسه آنگل با توربین دندانپزشکی را با بیان کاربرد آنها شروع می کنیم. با توجه به سرعت پایین تر آنگل، ابزاری ایده آل برای تراشیدن بخشی از دندان است که دارای پوسیدگی می باشد. زیرا حساسیت زیادی داشته و نیاز به دقت بیشتری برای تراشیدن دارد. اما توربین دندانپزشکی بدلیل سرعت بالای خود، برای تراشیدن بخش های سخت دندان مورد استفاده قرار می گیرد. یا قسمتهایی که نیاز به دقت نداشته و بیشتر سرعت انجام کار اهمیت داشته باشد.

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی

از نظر ظاهری توربین دندانپزشکی بلندتر از آنگل های دندانپزشکی است. زیرا به صورت یکپارچه ساخته شده است. این موضوع به این دلیل است که نیازی به اتصال به موتور ندارد و خودش با نیروی الکتریکی و یا هوای فشرده کار می کند. اما آنگل ها به صورت دو تکه طراحی شده اند. بنابراین، آنگل کوچک بوده برای حرکت نیاز به قدرتی خارجی دارند.

یکی دیگر از فرق آنگل و توربین دندانپزشکی به فرزهای آنان مربوط می شود. فرزها همان ابزاری هستند که برای برش و تراش دندان به آنگل یا توربین متصل می شوند. این ابزارها به دو بخش تنه و سر تقسیم می شوند. در حالی که سر این ابزار برای هر دو هندپیس موردبحث یکسان است اما عموما فرز توربین ها، بدنه ای صاف و صیقلی داشته اما بدنه فرز آنگل ها دارای شیارهای خاصی است. همچنین ضخامت فرز توربین کمتر از فرز آنگل می باشد.

شاید این موضوع اهمیت زیادی نداشته باشد اما صدای آنگل ها (به دلیل سرعت کمتر) پایین تر از توربین هاست. در نتیجه آسیب کمتری به سیستم شنوایی بیمار و دندانپزشک می رساند. همچنین دیگر تفاوت آنگل و توربین دندانپزشکی به قیمت آنان بازمیگردد. قیمت آنگل دندانپزشکی پایین تر از قیمت توربین است. زیرا آنگل بدون موتور ارائه شده و نیاز است که موتور آن به صورت مجزا خریداری شود. البته فرق آنگل و توربین دندانپزشکی از لحاظ قیمتی آنچنان زیاد نیست.

مطلب مرتبط: فرق ایمپلنت کره ای و سوئیسی

تفاوت آنگل و هندپیس

برای شرح تفاوت آنگل و هندپیس باید گفت که درواقع هر دو اینها یکی هستند. هندپیس ها ابزاری هستند که دندانپزشک برای زدودن پوسیدگی، تغییر پروتز و یا پولیش مورد استفاده قرار می دهد. درنتیجه هندپیس ها همان دستگاه های مکانیکی ساده ای هستند که با استفاده از اجزای داخلی مکانیکی، نیروی چرخش به سر آنها منتقل شده و قدرت لازم جهت برش دندان ها فراهم می شود.

درنتیجه باید گفت که هردو آنگل و توربین ها به نوعی یک هندپیس محسوب شده و نمی توان موردی برای تفاوت آنگل و هندپیس متذکر شد.

فرق آنگل و توربین دندانپزشکی

روغن کاری آنگل و توربین

روغن کاری آنگل و توربین یکی از عوامل مهم در ماندگاری طولانی مدت این هندپیس ها در مطب دندانپزشکی است. پس از بیان فرق آنگل و توربین بهتر است نگاهی به روش اصولی نگهداری از این دو داشته باشیم.

حتی اگر از بهترین برندهای آنگل و توربین استفاده کنید، عوامل زیادی در ماندگاری این تجهیرات دخیل هستند. مهمترین عامل در ماندگاری تجهیزات مذکور، روغنکاری و نحوه آن می باشد. بطور مثال آنگل‌ها باید پس از استفاده فوراً با خمیر پولیش (polishing paste) روغن‌کاری شوند. ذراتی که خمیر تمیزکننده (cleaning paste) را تشکیل می‌دهند، به دلیل قدرت سایندگی، به اجزاء سر آنگل نفوذ می‌کنند که می‌توانند باعث سایش مکانیکی آن شوند. استفاده از روغن استاندارد هم در درجه بعدی اهمیت قرار دارد.

روش صحیح روغن کاری آنگل و توربین

در ادامه به ذکر مراحل و روش صحیح روغن کاری آنگل و توربین می پردازیم:

  1. در ابتدا باید سطح دستگاه (آنگل یا توربین) را با الکل کاملا تمیز کنید.
  2. بهترین کار اینست که سرعت دستگاه را روی حداکثر قرار داده و قسمت کارتریج آنگل و یا توربین را درون الکل قرارداده و 3 یا 4 ثانیه پدال را ساعت گرد و پاد ساعتگرد فشار دهید تا تمامی جرم ها از کارتریج خارج گردد.
  3. اسپری روغن را خوب تکان دهید با سری مخصوص از انتهای آنگل و یا هندپیس وارد کرده و به مدت 3 تا 5 ثانیه اسپری را ادامه داده تا زمانی که روغن تمیز از دو طرف کارتریج خارج گردد .
  4. در انتها باید دستگاه را درون پک استریل قرارداده و با دمای 135 درجه به مدت 12 دقیقه اتوکلاو نمایید.

مطلب مرتبط: طرز استفاده از بلیچینگ وایت اسمایل

نکات مهم برای روغن کاری آنگل و توربین

  • جهت Insert فیکسچر و کمتر شدن استحلاک دستگاه بهتر است 1/3 فیکسچر با آنگل و مابقی آن با رچت و ترک رنج جاگذاری گردد .
  • پس از هر جراحی حتما شستشو صورت گیرد .
  • روغن های موجود در بازار به دلیل داشتن پارافین مناسب روغن کاری آنگل نمی باشد و می بایست از اسپری های مخصوص استفاده گردد .
  • پس از هر جراهی پیچ بالای رچت را باز نموده و با فرچه سیمی و الکل شستشو دهید و داخل رچت نیز با الکل یا اسپری الکل تمییز گردد تا تمامی جرم ها شسته شود .
  • هندپیس (cord ) به دلیل عدم تماس مستقیم با دهان بیمار نیازی به اتوکلاو ندارد فقط با پد الکل تمیز شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.