دستگاه و تجهیزات/نگهداشت, مقالات عمومی

آشنایی با لیست وسایل و تجهیزات دندانپزشکی [و نگهداری آن]

تعمیر ابزار و تجهیزات دندانپزشک
4.3/5 - (26 امتیاز)

امروزه با توجه به قیمت بالای ابزار و وسایل دندانپزشکی نگهداری و مراقبت از آنها حائز اهمیت شده و به همین خاطر لازم است تا دندانپزشکان و دستیاران آنان تا نسبت به تعمیرات ساده و نحوه نگهداری از تجهیزات و ابزار دندانپزشکی آگاه باشند و تا بتوانند باعث افزایش طول عمر ابزار دندانپزشکی مطب خود شوند پس لازم است تا قبل از هر اقدامی ابتدا آشنایی با لیست وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را داشته باشیم، که در همین مورد شما می توانید مقاله آشنایی با انواع توربین دندانپزشکی را مطالعه کنید.

قبل از این اقدامات لازم است تا یه برنامه مدون جهت انجام اقداماتی همچون سرویس و تمیز کردن و ضدعفونی تجهیزات و ابزار دندانپزشکی داشت تا در قالب مدیریت مطب دندانپزشکی بتوان در وقت و هزینه اضافی صرفه جویی کرد.

بهتر است برای پایین آوردن احتمال خرابی ابزار و تجهیزات دنداپزشکی کلیه قطعات بطور مرتب بررسی شود و قدمت و آخرین زمانی که سرویس آنها انجام شده یاداشت گردد تا چیزی از قلم نیوفتد.

به یاد داشته باشید که قبل از هر اقدامی برای سرویس و تعمیر نگهداری از تجهیزات دندانپزشکی حتما به دستورالعمل و توصیه های ارائه شده توسط شرکت سازنده توجه کنید چرا که در صورت عدم توجه و رعایت نکردن این موارد امکان دارد ابزار و وسایل دندانپزشکی مربوط خراب شود و از ضمانت نامه آن باطل شده و مشمول هزینه های مازاد جهت تعمیر مجدد آن ها شود و یا منجر به آسیب رسیدن به بیمار و خطراتی از این قبیل شود.

حال ما در این مقاله به صورت مرحله به مرحله شما را با روش های نگهداشت و مراقبت از ابزار دندانپزشکی و نکات مربوط به آن آشنا می کنیم.

 

آشنایی با لیست اقدامات لازم قبل از تمیز کردن وسایل و ابزار دندانپزشکی:

 

1) آشنایی با لیست فضا و مکان مناسب جهت تمیز کردن تجهیزات دندانپزشکی

قبل از اینکه آشنایی با لیست وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را داشته باشیم لازم است تا  فضا و مکان مناسب جهت تمیزکاری و ضدعفونی کردن وسایل و ابزار دندانپزشکی را بشناسیم که برای این منظور در داخل مطب فضایی را اختصاص دهید تا به راحتی بتوانید در آن به اقدامات مربوط جهت تمیز کردن و نحوه نگهداری از تجهیزات دندانپزشکی و ابزار دندانپزشکی را در آنجا انجام دهید.

این مکان باید شامل بخش های زیر باشد:

  • محل نگهداری از ابزار آلوده
  • محل تمیز کردن ابزار و وسایل دندانپزشکی
  • محل بسته بندی و پکینگ تجهیزات و ابزار دندانپزشکی
  • محل استرلیزاسیون ابزار دندانپزشکی
  • محل نگهداری از ابزار تمیز

تقسیم بندی مطب به بخش های اشاره شده باعث کاهش آلودگی و و انتقال آلودگی از وسایل آلوده به وسایل تمیز و در نهایت انتقال آن به بیمار می شود.

اگربه طور کامل آشنای وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را دارید اما مطب شما فضای کافی برای در نظر گرفتن این مکان و تقسیم بندی  را ندارد می توانید از برچسب ها برای جداسازی بخش های مختلف استفاده کنید.

 

2) آشنایی با لیست استفاده از تجهیزات و ملزومات حفاظتی شخصی در دندانپزشکی :

اگر شما آشنایی با لیست وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را داشته باشید حتما می دانید که استفاده از ابزارو وسایل دندانپزشکی مخاطراتی را به همراه دارد از جمله انتقال آلودگی توسط ابزارو وسایل دندانپزشکی آلوده که به منظور جلوگیری  از آلودگی و انتشار میکروبی پیشنهاد می شود تا از لوازم حفاظت شخصی همچون ماسک و عینک و دستکش و روپوش شیلد و … در هنگام تمیز کردن ابزار و تجهیزات دندانپزشکی استفاده شود.

داشتن اطلاع کامل و آشنایی با لیست وسایل و تجهیزات دندانپزشکی باعث جلوگیری ار اتفاقات ناگوار و عدم آسیب دیدگی می شود که برای محافظت در برابر ابزار تیز و برنده نیز باید از دستکشهای مخصوصی که مقاوم در برابر پارگی و خورندگی توسط مواد شیمایی هستند استفاده کرد.

برای جابجایی وسایل نیز حدالامکان از پنس استفاده شود تا از ایجاد اتفاقات ناگوار جلوگیری شود.

 

آشنایی با لیست استفاده از تجهیزات و ملزومات حفاظتی شخصی در دندانپزشکی

 

آشنایی با لیست تمیز کردن ابزار و تجهیزات دندانپزشکی :

بعد از آنکه تمامی اقدامات مربوط به قبل از مرحله تمیز کاری وسایل و ابزار دندانپزشکی را انجام دادیم و کلیه احتیاطات مربوطه آشنایی با جابجایی وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را رعایت کردیم حال به سراغ آشنایی با نحوه تمیز کردن تجهیزات و ابزار دندانپزشکی می رویم که این بخش شامل مراحل زیر است که با رعایت کردن آن میتوانیم هر چه بهتر در نگهداری ابزار و تجهیزات دندانپزشکی خود کوشا باشیم و باعث افزایش طول عمر آن ها شویم.

 

1) آشنایی با لیست جابجایی ابزار و تجهیزات دندانپزشکی  :

قبل از هر اقدامی برای تمیز کردن ابزار و تجهیزات دندانپزشکی باید آشنایی از نوع آلودگی وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را داشته باشیم و سپس با توجه به آن نوع عمل پاکسازی و ضدعفونی کردن را انجام دهیم ، و سپس به منظور جابجایی ابزار آلوده به محل تمیز کردن باید آنها را در ظرف های مخصوص که قابلیت مهر و موم شدن باشند تا از نشت آلودگی جلوگیری کند که محل تمیز کردن و سایر وسایل و ابزار دندانپزشکی تمیز را آلوده نکند.

 

2) آشنایی با لیست پاک کردن وسایل و ابزار دندانپزشکی :

  • هندپیس ها را به طور مرتب و بعد از هر بار استفاده بطور کامل تمیز کنید و پیشنهاد می شود دو بار در روز و بعد از هربار استریل کردن تمیز کاری شود.
  • اگر آشنایی با نحوه ضدعفونی کردن وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را داشته باشید باید بدانید که اگر ابزاری بعد از استریل کردن به مدت طولانی استفاده نشود حتما لازم است تا دوباره تمیز شود.
  • ابتدا هندپیس ها بطور کامل تمیز کنید و سپس آن ها را از شلنگ پوار آب و هوا جدا کنید.
  • برای شستشو هندپیس ها قبل از استریل کردن، قسمت بیرونی آن را کاملا با برس و آب گرم تمیز کنید.
  • برای ضدعفونی هندپیس از محلو های شیمیای و ضدعفونی کننده استفاده نکنید، چرا که این کار باعث آسیب رسیدن و زنگ زدن قسمت های فلزی هندپیس می شود.
  • به منظور تمیز کردن هندپیش، توربین آن را جدا نکنید.
  • محل های اتصال ابزار و تجهیزات دندانپزشکی را با پنبه و الکل تمیز کنید چرا که ممکن است غوطه وری و یا پاشیدن اسپری به حلقه های اتصال آسیب برساند.
  • برای تمیز کردن سطوح فیبر نوری از الکل و دستمال تمیز استفاده کنید.

آشنایی با لیست نحوه پاک کردن هندپیس و تجهیزات دندانپزشکی

 

 3) آشنایی با لیست نحوه روغن کاری ابزار و تجهیزات :

  • آشنایی کامل با لیست تجهیزات دندانپزشکی باعث می شود تا بدانیم استفاده از مواد اولیه با کیفیت چقدر میتواند در بالا رفتن طول وسایل و تجهیزات دندانپزشکی مهم باشد، به عنوان مثال استفاده از اسپری روغن با کیفیت و مخصوص برای روغن کاری استفاده کنید چرا که استفاده از روغن نامناسب باعث آسیب رسیدن به تجهیزات و ابزار دندانپزشکی می شود.
  • حتما قبل از استفاده از اسپری روغن حتما آن را تکان دهید و با زاویه مناسب اقدام به روغن کاری تجهیزات و ابزار دندانپزشکی کنید.
  • حتما روغن کاری ابزار و تجهیزات دندانپزشکی را بطور مقطعی انجام دهید تا از سرمازدگی جلوگیری شود.
  • در هنگام روغن کاری تجهیزات و ابزار دندانپزشکی اسپری روغن را بطور طولانی و ممتد نگه ندارید، مدتی روغن را اسپری کنید و سپس قطع کنید و این کار را چندبار تکرار کنید.
  • از آنجایی که اسپری روغن علاوه بر روان کردن، تمیز هم میکند وجود مواد تمیز کننده باعث سرد شدن و حتی تشکیل برفک بر روی ابزار دندانپزشکی شود که با روغن کاری میتوان از آن جلوگیری کرد.
  • چنان چه در زمان اسپری کردن روغن سیاه مشاهده کردید بهتر است انقدر اسپری کردن را ادامه دهید تا روغن سیاه از بین برود.
  • قبل و بعد از استفاده از اتوکلاو برای استریل کردن تجهیزات و ابزار دندانپزشکی حتما آن ها را روغن کاری کنید.
  • برای روغن کاری هندپیس و آنگل و اندولیف و ایرموتور حتما از طرف مشخص شده جهت اینکار استفاده کنید.

برای خرید اسپری روغن دنتافلوکس Dentaflux کلیک کنید

آشنایی با لیست نحوه تعمیر توربین و تجهیزات دندانپزشکی

 

4)آشنایی با لیست نحوه استریل کردن تجهیزات دندانپزشکی :

دقت داشته باشید که هیچ گاه اتوکلاو را آنقدر پر از ابزار و وسایل نکنید و چیدمان را طوری انجام دهید که ابزار روی هم انباشت نشوند تا عمل استریل کردن توسط اتوکلاو به درستی و کامل انجام شود.

برای این منظور آماده کردن و آشنایی با لیست تجهیزات دندانپزشکی می تواند به شما کمک شایانی کند تا به درستی وسایل و تجهیزات دندانپزشکی را چیدمان کنید.

 

5)آشنایی با لیست نحوه بسته بندی تجهیزات دندانپزشکی :

حتما میدانید که استریل کردن ابزار دندانپزشکی بدون بسته بندی آن به هیچ عنوان قابل پذیرش نمی باشد چرا که اگر ابزار مربوطه پس از استریل شدن در اتوکلاو درون پک و بسته بندی مخصوص قرار نداشته باشند خیلی سریع دوباره آلوده می شوند. کار اصلی پک های بسته بندی این است که ابزار و تجهیزات دندانپزشکی بعد از استریل شدن تا زمان استفاده بعدی استریل باقی بماند.

پس حتما از پک های مخصوص استریل استفاده کنید و ابزار دندانپزشکی استریل شده را تا زمان استفاده در بسته بندی های مربوطه نگهداری کنید. و آشنایی با لیست بسته بندی تجهیزات دندانپزشکی را داشته باشید.

 

آشنایی با لیست نحوه پک استریل تجهیزات دندانپزشکی

 

بعضی از دلایل خراب شدن آسیب رسیدن زود هنگام به ابزار دندانپزشکی:

  • غوطه ور شدن در مواد ضدعونی کننده
  • استفاده از فرزهای فرسوده و کهنه
  • فشار هوای نا مناسب
  • ضربه خوردن
  • قرار دادن در اتوکلاو بدون پوشش و پک مخصوص
  • روغن کاری نکردن منظم
  • فشار آوردن بیش از حد به فرز در هنگام کار با توربین

چند نکته در مورد آشنایی با لیست نگهداری از تجهیزات دندانپزشکی :

به منظور نگهداری از وسایل دندانپزشکی همچون یونیت دندانپزشکی حتما فشار هوای یونیت بصورت مرتب چک شود چرا که فشار هوای نامناسب به توربین و ایرموتور آسیب جدی می رساند.برای آشنایی بیشتر با نحوه کار با انواع یونیت دندانپزشکی می توانید به مقاله ای با همین نام مراجعه کنید .

محل اتصال هندانگل به بدنه آن و پیچ پشت هد توربین و آنگل را به درستی و محکم ببندید.

چنانچه سوراخ آب سر توربین دچار گرفتگی شد حتما از سوزن مخصوص آن برای باز کردن استفاده کنید و در صورت عدم دسترسی می توانید از فایل های شماره پایین استفاده کنید.

از جاگذاری صحیح و کامل انگل و هندپیس بر روی ایرموتور مطمئن شوید تا هنگام استفاده به دستگاه آسیبی نرسد.

هنگام استفاده از فرزها دقت کنید که فرز تا انتها جایگذاری شده باشد و هیچگاه از فرزهای زنگ زده و تابدار استفاده نکنید.

کمپرسور هوا بطور مرتب بررسی شود تا تحلیه آب آن بدرستی صورت گیرد.

بهتر است برای افزایش طول عمر و  نگهداری از تجهیزات دندانپزشکی همچون کمپرسور، بر روی آن فیلتر هوایی که توانایی جذب رطوبت دارد نصب کنید.

توجه داشته باشید که از مهمترین مشکلات و ایرادات ایرموتور و توربین هوای کثیف و دارای آب می باشد.

 

 

گردآوری: واحد تحقیق و پژوهش آنتوس

دلایل خراب شدن ابزار ئ تجهیزات دندانپزشکی چیست ؟

غوطه ور شدن در مواد ضدعونی کننده
استفاده از فرزهای فرسوده و کهنه
فشار هوای نا مناسب
ضربه خوردن
قرار دادن در اتوکلاو بدون پوشش و پک مخصوص
روغن کاری نکردن منظم
فشار آوردن بیش از حد به فرز در هنگام کار با توربین

اصلی ترین مشکلی که در اکثر ایرموتورها به وجود می آید چیست ؟

مهمترین مشکل و ایراد ایرموتور و توربین وجود هوای کثیف و دارای آب می باشد.

چرا برای استریل کردن ابزار و تجهیزات دندانپزشکی به وسیله اتوکلاو، حتما باید آن ها را در پک ها مخصوص استریل قرار دهیم ؟

چون که اگر ابزار مربوطه پس از استریل شدن در اتوکلاو درون پک و بسته بندی مخصوص قرار نداشته باشند خیلی سریع دوباره آلوده می شوند

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.