بیوپلیمرها اخیرا مورد توجه علوم بسیاری نظیر زیست شناسی، فناوری نانو، آزمایشگاهی و دندانپزشکی قرار گرفته اند. مهمترین علت آن را می توان در ارزان قیمت بودن و تکنیک تولیدشان عنوان کرد. یکی از این مواد بیوپلیمری که در قالب گیری دندانپزشکی استفاده فراوانی دارد، آلژینات (Alginate acid) نامیده میشود. اما آلژینات قالب گیری چیست؟ انواع مواد قالب گیری آلژینات کدامند ؟
آلژینات یک ماده تجدیدپذیر بوده که از ترکیب موجود در دیوارهی سلولی جلبکهای قهوهای موجود در سواحل سردسیر و در فاصله میان جزر و مد دریا دیده بهوجود میآید. به دلیل دقت در قالب گیری مخصوصا در پروتز کامل، این کار در دو مرحله و به دلیل نتیجه مطلوب، با ماده آلژینات انجام می شود. ذکر این نکته در ابتدای مقاله ضروری ست که در واقعیت چیزی به نام انواع مواد قالب گیری آلژینات وجود ندارد. زیرا آلژینات به خودی خود یک ماده ای ست که از آن برای تهیه خمیر قالبگیری استفاده می شود. در واقع منظور از انواع مواد قالب گیری آلژینات همان پودری است که برای قالبگیری دندان از آن استفاده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص راهنمای انتخاب آلژینات و یا مواد قالبگیری مناسب، نحوه استفاده و ساخت پودر آلژینات قالبگیری با ما همراه باشید.
شما می توانید برای بررسی انواع مواد قالب گیری و ویژگی های آن به مقاله بهترین مواد قالب گیری در بخش مقالات سایت تجهیزات دندانپزشکی آنتوس مراجعه کنید، برای خرید و استعلام قیمت انواع دیگر مواد و تجهیزات دندانپزشکی همچون انواع کامپوزیت مانند کامپوزیت کولزر و انواع باندینگ و ست قالبگیری اسپیدکس می توانید به فروشگاه اینترنتی مواد و تجهیزات دندانپزشکی آنتوس (ontooth.ir) مراجعه فرمایید .
Table of Contents
آلژینات قالب گیری چیست ؟
بهنگام انجام ترمیم غیرمستقیم، سوال اینجاست که چگونه مواد قالبگیری مناسب را پیدا کنیم . آلژینات قالب گیری یکی از این موارد مهم است. آلژینات قالبگیری از مواد بیوپلیمری و تجدیدپذیر تشکیل شده که عموما به دلیل قابلیت تجزیه پذیری توسط طبیعت، جایگزین مناسبی برای مواد تجزیه ناپذیر دیگر و سنتی – مانند پلاستیک – شناخته میشوند. تکنولوژی بر پایهی بیوپلیمرها، ارزان قیمت بوده و تکنیک تولید آنها بسیار ساده است. مواد قالب گیری نظیر آلژینات ها از ترکیب موجود در دیوارهی سلولی جلبکهای قهوهای موجود در سواحل سردسیر و در فاصله میان جزر و مد دریا بهوجود میآید.
اسید آلژنیک برای اولین بار توسط استنفورد در سال 1881 کشف شد و اولین اختراع ثبت شده در مورد گرفتن آلژینات از جلبکها در سال 1930 منتشر گردید. بدین ترتیب و با توجه به قدمت بیش از نیم دهه استفاده از آلژینات در دندانپزشکی، همچنان از این ماده استفاده می شود.
این ترکیبات از زاویه ترشوندگی پایینی برخوردارند، یعنی در ساخت ایمپرشن در قوس کامل دندان بسیار مفید خواهد بود .

ویژگی های انواع مواد قالب گیری آلژینات
حال که دانستید آلژینات قالب گیری چیست، بهتر است برخی از ویژگی های آن را مرور کنیم. ویژگی های انواع مواد قالب گیری آلژینات شامل موارد زیر می باشد:
- دقت آن در باز تولید جزئیات بسیار بالا بوده و ایمپرشن دقیقی از دندان و لثهها را فراهم میآورد .
- حالت پذیری آن به گونهای است که در هنگام خارج شدن، آسیبی نمی بیند و البته ابداً ناراحتی یا دردی در حین فرآیند قالبگیری برای بیمار ایجاد نمیکند .
- سازگاری بافتی دارد و اصطلاحاً هایپوآلرژن است .
- به ازای هر مرتبه از مصرف قیمت مقرون بصرفه ای دارد.
- در مجموع حس خوشایندی را از منظر طعم و مدت زمان اجرا برای بیمار به ارمغان میآورد .
پروسه ساخت بوسیله آلژینات قالب گیری چیست ؟
روش ساخت قالب بوسیله آلژینات دندانپزشکی چیست ؟ این روش از ترکیب کردن پودر آلژینات با مقدار مشخصی آب آغاز می شود. انواع مواد قالب گیری آلژینات به رنگ های صورتی یا سفید هستند که باید با آب ترکیب شوند. پس از ساخت قالب آلژینات دندانپزشکی، ترکیب خمیری بهدست آمده را درون تری یا بیس قالبگیری ریخته و در دهان بیمار قرار میدهند.
پس از زمان مشخصی خمیر سفت شده و قالب دهان بیمار ساخته میشود. در ساخت قالب آلژینات دندانپزشکی، نسبت این مخلوط پودر و میزان آب بر اساس نوع و برند انواع مواد قالب گیری آلژینات دندانپزشکی متفاوت است.

جدول میزان پودر آلژینات نسبت به حجم آب برای ساخت آلژینات قالب گیری :
در زیر به میزان پودر و حجم آب مناسب جهت تهیه قالب چند نمونه از برند آلژینات دندانپزشکی اشاره شده است :
نوع آلژینات | میزان پودر آلژینات | میزان آب |
---|---|---|
آلژینات ساده زرماک | 18 گرم | 36 میلی لیتر |
آلژینات هیدروگام زرماک | 14 گرم | 30 میلی لیتر |
آلژینات ارتودنسی زرماک | 18 گرم | 36 میلی لیتر |
آلژینات کروموژل مارلیک | 17 گرم | 30 میلی لیتر |
آلژینات کروماتیک | 20 گرم | 42 میلی لیتر |
سپس این ترکیبات را بر اساس مدت زمان نوشته شده بر روی بستهی آلژینات (بطور میانگین 35 ثانیه) مخلوط می کنیم و بر روی قالب تری قرار می دهیم . در مرحله آخر قالب آماده شده را درون دهان بیمار قرار داده و فشار می دهیم .
زمان گیرایی چند نمونه از برند آلژینات :
- آلژینات ساده زرماک : 60 ثانیه
- آلژینات هیدروگام زرماک : 45 ثانیه
- آلژینات ارتودنسی زرماک : 45 ثانیه
- آلژینات کروموژل مارلیک : 60 ثانیه
- آلژینات کروماتیک : 60 ثانیه
نکات موثر بر زمان سفت شدن آلژینات قالب گیری چیست ؟
1)میزان دمای آب :
میزان دمای آب تاثیر شگرفی بر زمان سفت شدن مواد قالبگیری دارد و مقداری که روی بستهبندی آلژیناتها ثبت شده است، دمای نرمال (۲۳ درجه سانتی گراد) میباشد. با پایین تر آوردن دمای آب (سرد شدن) می توان به زمان در دسترس اضافه کرد.
2)تناسب میزان پودر قالبگیری (پودر آلژینات) به آب :
هرچقدر آب بیشتری در تولید مخلوط آلژینات دندانپزشکی استفاده شود، مدت زمان سفت شدن قالب طولانیتر میگردد.البته رطوبت محیط و نحوه مخلوط کردن آلژینات دندانپزشکی هم تاثیر زیادی در زمان سفت شدن و ایجاد مواد قالبگیری مناسب خواهند داشت.

ویژگی های جهت استفاده از انواع مواد قالب گیری آلژینات:
- متداول ترین مواد قالب گیری، آلژینات ها هستند و به سادگی یافت می شوند .
- آماده سازی و انجام عمل قالب گیری در هنگام استفاده از آن پیچیدگی خاصی ندارد .
- در صورت انتخاب آلژینات مناسب دندانپزشکی، بیمار در دهان خود احساس راحتی خواهد داشت .
- به دلیل سادگی مواد سازنده، در مقایسه با دیگر مواد قالب گیری ارزان تر هستند .
- برای گرم یا سردتر شدن آنها نیاز به دستگاه خاصی احساس نمی شود .
- آلژینات به صورت پودر عرضه می شوند که به سادگی می توان آن ها را با آب مخلوط کرد .
- به سادگی و در حین تهیه خمیر و مخلوط شدن با آب می توان به آنها مواد ضدعفونی کننده هم اضافه کرد .
معایب آلژینات قالب گیری چیست ؟
یکی از مهمترین معایب آلژینات دندانپزشکی، پایداری ابعادی ضعیفی دارند. پایداری ابعادی بدین معنی است که ماده بکار گرفته شده در قالب مناسب دندانپزشکی تا چه مدتی می تواند ایمپرشن مورد نظر را با دقت حفظ نماید. گرچه بسته به نوع آلژینات ها، این مقدار از 2 ساعت تا بیش از 2 هفته متغیر است
یکی دیگر از معایب آلژینات دندانپزشکی مقاومت پایین در مقابل فشار وارده و امکان از هم گسستن آنها می باشد.
نکته مهم: بخاطر داشته باشید که آلژینات ها بسیار آب دوست می باشد و با قرار گرفتن در معرض محلولهای آبی، احتمال جذب آب و تغییرات ابعادی در آنها وجود دارد. البته این اتفاق در مورد محلول ضدعفونی و در مدت زمان کمتر از 10 دقیقه نخواهد افتاد . گرچه امروزه، انواع آلژینات های حاوی مواد ضدعفونی نیز وجود دارند .
روش اصلی ضدعفونی قالب آلژینات دندانپزشکی چیست؟
ابتدا قالب را در زیر جریان آب قرار می دهیم تا بزاق دهان، خون و موارد اضافی از روی آن حذف شوند. سپس با غوطهور کردن قالب گرفته شده به مدت چند ثانیه در محلول هیپوکلریت سدیم (وایتکس) با نسبت یک به ده (یک واحد وایتکس و ده واحد آب)، مرحله اصلی گند زدایی را انجام می دهیم. سپس به مدت 10 دقیقه قالب را درون گاز آغشته به محلول فوق و در یک بستۀ پلاستیکی مهر و موم شده قرار می دهیم .
قیمت آلژینات دندانپزشکی چیست ؟
قیمت آلژینات دندانپزشکی با توجه به مدل و برند و شرکت سازنده آن متفاوت است و در حال حاضر دارای تنوع بسیار با قیمت های متفاوت در بازار ایران است.
برای بررسی قیمت انواع آلژینات دندانپزشکی کلیک کنید .
حال که دانستید آلژینات قالب گیری چیست ، میتوانید به سراغ یکی از بهترین های بازار ایران، یعنی ست قالبگیری زرماک بروید. این محصول از طریق اشاره بر روی بنر زیر و از طرق فروشگاه آنتوس قابل خریداری می باشد.
خرید آلژینات دندانپزشکی یا مواد قالبگیری مناسب
برای خرید آلژینات دندانپزشکی و استعلام قیمت سایر مواد و تجهیزات دندانپزشکی می توانید با مراجعه به سایت فروشگاه اینترنتی مواد و تجهیزات دندانپزشکی آنتوس ( Ontooth.ir ) مراجعه فرمایید.
فروشگاه اینترنتی مواد و تجهیزات دندانپزشکی آنتوس ( Ontooth.ir ) یکی از بهترین فروشگاه های آنلاین در زمینه خرید و فروش مواد و تجهیزات دندانپزشکی می باشد که انواع باندینگ دندانپزشکی همچون باندینگ بیسکو BISCO را می توانید از آن خریداری کنید؛ همچنین برای استعلام و دریافت قیمت کامپوزیت اپالیس opallis و باندینگ FGM با کارشناسان فروشگاه آنتوس تماس بگیرید .
انتخاب مواد قالبگیری مناسب برای حفظ محیط زیست
آیا می دانید خطرات محیط زیستی آلژینات دندانپزشکی چیست ؟ باید بگوییم اصلا و ابداً برای محیط زیست خطری ندارند. زیرا آلژینات دندانپزشکی یک محصول طبیعی است که از جلبک دریایی قهوهای یافت شده است. این ماده به دلیل قدرت جذب آب قوی و دقت بالا در ثبت کوچکترین جزئیات، ماده ای فوق العاده برای گرفتن یک قالب دقیق از فک، دندانها و شبیهسازی دهان بیمار شناخته می شود. آلژیناتها توانایی خارق العاده و شگفت انگیزی در نگهداری آب به مقدار 200 الی 300 برابر وزن خود را دارند.
جالب است بدانید که امروزه آلژینات دندانپزشکی در برخی از داروهای لاغری، مواد قوام دهندهی سوپ، ژله، بستنی، نوشیدنی، و حتی مواد آرایشی و بهداشتی نیز کاربرد دارد .
میزان نسبت پودر آلژینات به آب برای برند های مختلف پودر آلژینات دندانپزشکی متفاوت است که میزان استاندارد چند نمونه از برندهای پورد آلژینات را در این مقاله عنوان کردیم
زمان گیرایی پودر آلژینات برای برند های مختلف پودر آلژینات دندانپزشکی متفاوت است که مدت زمان گیرایی چند نمونه از برندهای پورد آلژینات را در این مقاله عنوان کردیم
اصلی ترین ایرادی که پودر آلژینات دارد ضعف در پایداری ابعادی آن است که با جذب رطوبت ابعاد آن نیز تغییر میکند .
گردآوری: واحد تحقیق و پژوهش آنتوس