روغن کاری آنگل و توربین یکی از مهمترین اصول ابتدایی در مراقبت از آنها بوده و به عمرشان می افزاید. همانطور که خرید تجهیزات چرخشی دندانپزشکی یک سرمایه گذاری مهم و البته ضروری برای هر کلینیک و مطب دندانپزشکی محسوب میشود، نگهداری از آنان هم اهمیت دارد. با فراگیری نکات نگهداری، عملکرد صحیح ابزارها تضمین شده، عمر مفید آنها افزایش یافته و هزینههای تعمیرشان کاهش می یابد. گرچه هر ابزاری شرایط نگهداری مخصوص به خود را دارد، اما عموم کارهایی نظیر تمیزکاری و روغن کاری در آنان مشترک است. ما پیش از این مقالاتی نظیر فرق آنگل و توربین دندانپزشکی و همچنین انواع بهترین توربین دندانپزشکی را در این خصوص منتشر کردیم که می توانید به آنها سر بزنید. همچنین در مطلب آشنایی با وسایل دندانپزشکی برای دستیار اطلاعات مفیدی برای دستیاران وجود دارد که خواندن آن خالی از لطف نیست.
پس فارغ از نوع ابزار، اگر می خواهید نحوه صحیح روغن کاری آنگل و توربین را بدانید، در ادامه با ما در وب سایت تجهیزات پزشکی آنتوس همراه باشید.
نحوه روغن کاری توربین دندانپزشکی و آنگل
یکی از مراقبت های مورد نیاز از آنگل و توربین انجام روغن کاری منظم این تجهیزات است. ضروری است که از روانکنندهها برای نگهداری ابزار خود در کلینیک دندانپزشکی استفاده کنیم. توصیه میشود از روغنهای آئروسل با کیفیت بسیار خوب، ترجیحاً 100 درصد مصنوعی استفاده شود، زیرا مزایای فنی زیادی دارند و به افزایش عمر مفید ابزارهای مطب یا کلینیک کمک میکند. همچنین قیمت روغنهای مصنوعی معمولاً بیشتر از روغنهای معدنی سنتی نیست. در ادامه به ذکر نکات و نحوه روغن کاری توربین دندانپزشکی و آنگل خواهیم پرداخت:

در ابتدا باید بدانید که روغن مصرفی بسیار اهمیت دارد. روغن از هر برندی که باشد باید درجه حرارت مناسبی را تحمل کرده که معمولا 195 درجه مناسب است. بیشتر از این درجه روغن سوخته یا تبخیر خواهد شد. در محورهای 4 سوراخه که میله هوای ورودی و خروجی دارند، باید روغن کاری میله های هوا انجام شود.
مقاله مرتبط: فرق ایمپلنت کره ای و سوئیسی
برای روغن کاری آنگل و توربین بهتر است نازل مناسب با اندازه ورودی میله را انتخاب کرده، سپس آن را در جلوی ورودی قرار دهید و به مدت حدودا سه ثانیه اسپری کنید. سپس باید منتظر خروج روغن از محفظه باشید. دقت کنید که اگر روغن تیره تری از محفظه خارج شد، باید تا پاکسازی کامل و خروج روغن شفاف به این کار ادامه دهید.
همیشه در زمان نحوه روغن کاری توربین دندانپزشکی ممکن است سوال شود که چطور روغن می تواند مجرای میله هوا را پاکسازی کند. در واقع اکثر روغن ها حاوی مقداری پاک کننده هستند. همچنین بهتر است پیش از آغاز روغن کاری کمی اسپری روغن را تکان داده تا این مایع پاک کننده کمی در روغن حل شود. در توربین های دو سوراخه هم روند کار به همین شکل بوده و با انتخاب نازل مناسب اقدام به روغن کاری داخل میله ورودی هوا خواهیم کرد.
مطلب مرتبط: نحوه کار با اتوکلاو دندانپزشکی
مرحله بعد در نحوه روغن کاری توربین دندانپزشکی باید فرز خارج شده و پس از فشار پوش باتن، به مقدار بسیار کمی داخل محل قرار گیری فرز را هم روغن کاری می کنیم که در صورت وجود کمی آلودگی هم پاکیزه شده و هم به چرخش بهتر فرز کمک کند.
نهایتاً باید گفت که روغن کاری آنگل و توربین و کلا ابزار چرخشی دندانپزشکی، تعداد دفعات نرمالی ندارد. بدین معنی که باید به تعداد دفعات بالا انجام شود. اما به صورت کلی هر روز یک بار در پایان کار مطب باید این روند انجام شده و ابزار آماده کار برای فردا گردد. قبل از اتوکلاو شدن ابزار حتما باید آن وسیله روغن کاری شود و بهتر است در زمان اتوکلاو بعد از روغن کاری، توربین با فرز داخل دستگاه قرار گیرد.
مطلب مرتبط: انواع فرز دندانپزشکی
پس باید در روغن کاری آنگل و توربین به برخی نکات توجه کرد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت:
- برای روغنکاری ابزار، مهم است که همیشه آداپتور یا نازل متناسب با سیستم اتصال (coupling) مورد استفاده به کار گرفته شود.
- شما برای روانکاری صحیح هندپیسها و آنگلها، به یک آداپتور «INTRA» نیاز است.
- جهت نفوذ مطلوب به عمیقترین حفرههای ابزار خود و عدم اتلاف روغن و کثیف شدن محل استفاده از نازل الزامی است.
- نازل را به طور صحیح به بطری حاوی روغن متصل کنید.
- باید نازل را روی محل جاگیری فرزها در توربین یا آنگل قرار دهید.
- اسپری را به طور مختصر فشار دهید. یک ثانیه کافی است! زیرا تنها به دنبال نرم کردن دبریهای آن ناحیه هستیم.
- حداقل یک بار در هفته، پس از روغن کاری آنگل و توربین، با یک برس بین پروگزیمال محل را به طور عمیق تمیز نمایید.
- نازل اسپری را عوض کرده و نازل یا آداپتور متناسب با کوپلینگ ابزار چرخشی خود را قرار دهید تا روغن از پایین وارد شود.
- اسپری را فشار دهید و روغن را در دستگاه بریزید تا روغن کاملاً تمیز از سر خارج شود. اگر سر هندپیس شما قابل جدا شدن است، دو قسمت را جداگانه روغنکاری کنید ؛ البته هر کدام با آداپتور مخصوص به خود.

اصول روغن کاری هندپیس ها
- روغن کاری آنگل و توربین ميبايست قبل و بعد از اتوکلاو انجام شود.
- جهت استریل نمودن، می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا آنگل یا هندپیس مستقیم را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید.
- از وارد آمدن هرگونه ضربه (زمین خوردگی) به هد آنگل و یا هندپیس مستقیم جلوگیری شود. دفرمگی هد ناشی از ضربه، موجب اختلال در عملکرد وسیله می گردد.
حتما بخوانید: طرز استفاده از بلیچینگ وایت اسمایل
- در صورت مشاهده لقی در قسمت کارتریج آنگل، بلبرینگ های آن می بایست تعویض گردد. در غیر این صورت موجب آسیب به کارتریج و اکسل آنگل می گردد.
- فشار هوای یونیت می بایست روی عدد ۳ الی ۳٫۵ bar تنظیم گردد. فشار هوای پایین تر، موجب عدم عملکرد مطلوب ایرموتور می گردد.
- ایرموتور می بایست قبل و بعد از اتوکلاو روغن کاری شود. این کار باید از قسمت لوله هوای راه انداز و همچنین جلوی ایرموتور انجام شود.
- جهت استریل نمودن ایرموتور می بایست از اتوکلاو استفاده شود. برای این کار ابتدا ایرموتور را روغن کاری و سپس داخل بسته استریل قرار داده و در نهایت داخل اتوکلاو قرار دهید.
- آنگل و هندپیس را میبایست به طور کامل و صحیح روی ایرموتور جایگذاری نمود، در غیر اینصورت موجب آسیب دیدن خار ایرموتور میگردد.
اصول و نحوه روغن کاری این دو ابزار اصولا تفاوت خاصی با هم ندارند. باید توجه شود که تنها مدل دو سوراخه و چهارسوراخه این ابزار در شیوه اجرا با هم فرق دارند.
برند های مختلفی از روغن برای روغنکاری ابزارهای چرخشی مورد استفاده قرار می گیرند. مهم اینجاست که این روغن ها قابلیت تحمل دمای مناسبی را که ترجیحاً بالای 150 درجه سانتیگراد است داشته باشند تا در زمان اتوکلاو مشکلی برای روغن بوجود نیاید.
تعداد دفعات قاطعی نمیتوان برای این موضوع درنظر گرفت و باید گفت هرچه بیشتر بهتر. اما توصیه می شود حداقل یک بار در پایان روز، قبل و بعد از اتوکلاو، روغن کاری دستگاه به خوبی انجام شود.