مقابله با کرونا, مقالات عمومی

فاصله گذاری اجتماعی در گروه حمل و نقل – پیشگیری از کرونا

Rate this post
مقدمه
  • شناسایی راههای انتقال عامل ایجادکننده بیماری نقش مهمی در کنترل آن دارد. راه های انتقال اینویروس هنوز به طور دقیق مشخص نشده است ولی به عنوان یک اصل کلی ویروسهای تنفسی بهطور عمده ازطریق ریز قطرات یا از طریق سرفه یا عطسه و یا لمس اشیاء آلوده منتقل میگردند. براساس دانسته های کنونیاین بیماری از یک طیف مالیم تا شدید با عالیمی همچون تب، سرفه، تنگی نفس میتواند بروز نماید و درموارد شدیدتر ممکن است منجربه ذاتالریه، نارسایی کلیه و مرگ گردد. درصد مرگ ناشی از این بیماری هنوزبهطور دقیق مشخص نشدهاست.با عنایت به آخرین اطالعات، انتقال ویروس کرونا از انسان به انسان از طریق سرفه، عطسه، تخلیهترشحات بینی و دهان در محیط میباشد. این ویروس میتواند در فاصله 1 تا 2 متری از طریق سرفه یا عطسهمنتقل شود. راه دیگر انتقال، تماس دستها با محیط و سطوح آلوده به ویروس مانند تجهیزات، دستگیرهدربها، میز و صندلی، شیرآالت، نرده پلهها، پریز و کلیدهای برق و کلیه وسایلی است که بهطور عمومی ومشترک استفاده میشود شامل اسکناس، اسناد و مدارک دست به دست شده و نظایر آن. بنابراین حائز اهمیتاست پس از تماس با هر فرد یا اشیاء مشکوک دست و صورت با آب و صابون شستشو گردد.
دامنه کاربرد
  • کارکنان ناوگان حمل و نقل مسافری ویژه اتوبوس های درون شهریاین راهنما جهت پیشگیری و کنترل کووید-19(کرونا ویروس) بوده و سایر قوانین، آیین نامه ها،مقررات، دستورالعمل های مرتبط با بهداشت محیط و بهداشت حرفه ای به قوت خود باقی است.
فاصله گذاری اجتماعی
  • یکی از راههای کاهش مواجهه و قطع زنجیره تماس رعایت فاصله گذاری اجتماعی است. از آنجاکهبسیاری از شاغلین صنایع و واحدهای تولیدی و خدماتی درمعرض بیماری کووید 19 هستند و محلهای کسبو کار یکی از اماکن تجمع محسوبشده که میتواند سبب انتقال بیماری گردد و از طرفی حفظ سالمت نیرویکار از اهمیت باالیی برخورداراست الزماست مقررات ویژهای از طریق فاصلهگذاری اجتماعی عالوه بر رعایتاصول بهداشتی برای کاهش مواجهات متناسب با سطح اضطرار و درجه اهمیت فعالیت اقتصادی و صنایع درنظرگرفته شود. در این راستا لازم است موارد زیر رعایت شود:
  •  اجتناب از حداکثر ظرفیت وسایل حمل و نقل اتوبوس های درون شهری و خدمات رسانی با 50 درصدظرفیت اسمی
  •  در صورت مواجهه با افراد بیمار، تا زمان ر سیدن آمبوالنس یا انتقال به مراکز درمانی، حتی االمکان دریک مکان جدا از سایرین نگه داشته شوند؛
  •  در اتوبوس های برون شهری با توجه به ظرفیت اتوبوس ، نحوه قرارگیری م سافران در هر ردیف ب ه گونهای باشد که مسافران حداقل 1 متر از هم فاصله داشته باشند.
  •  در صورت امکان جدا نمودن محل استقرار راننده از سایر مسافرین
  •  ا ستفاده از تجهیزات حفاظت فردی مانند د ستکش، ما سک و مواد ضدعفونی تو سط راننده )الزامی( وحتی االمکان توسط مسافران؛
  •  از ورود دسگگت فروشگگان و متکدیان به داخل اتوبوس جهت دسگگتفروشگگی و متکدی گری و امثال آنجلوگیری گردد.
غربالگری، مراقبت و بازتوانی
  1. غربالگری شاغلین در همه گیری کووید-19
    الزم است براساس طرح فاصلهگذاری اجتماعی، پیش از ورود به محل کار، فعالیتهای زیر انجام پذیرد:
  • همه موظف هستند در بدو ورود به محل کار/ تحصیل فرم خوداظهاری را مبنی بر عدم وجود عالئم تنفسیمرتبط با کووید-19 یا وجود تماس نزدیک با بیمار را تکمیل نمایند
  • بررسی روزانه عالئم شاغلین: نماینده کارفرما یا مدیر/ کارشناس بهداشت حرفهای/ کارشناس HSE صنعتشاغلین را بهصورت تصادفی و روزانه، تا پایان همهگیری، از حیث عالئم تنگی نفس و سایر عالئم تنفسیمورد ارزیابی قرار دهد. همچنین چنانچه براساس ارزیابی سامانه ir.gov.salamat نیاز به قرنطینه خانگیوجود داشت، فرد از ورود به محل کار یا تحصیل خودداری و کارفرما/ مدیر را مطلع نماید. در غیر اینصورت کارفرما/ مدیر از ورود بیمار به محل کار/ تحصیل جلوگیری نماید.

2 .مراقبت از گروههای آسیب پذیر

دو گروه زیر با گواهی پزشک معتمد، به عنوان افرادی که درمعرض ابتال به بیماری کووید-19 عارضه دارقرار دارند، در نظر گرفته شده است:
گروه الف – بیماران با بیماری زمینهای:
 بیماری قلبی– عروقی
 فشارخون
 دیابت
 بیماریهای تنفسی زمینهای
BMI> 40 
گروه ب- بیماران با نقص ایمنی:
 تحت درمان با کورتیکواستروئید بیش از 5mg/12 پردنیزولون در روز بیشاز دو هفته
 شیمی درمانی
 بدخیمیها
 پیوند اعضاء
موارد زیر برای این افراد درنظر گرفته شود:
1 -درصورت عدم امکان دورکاری، شرایط محیط کار برای این افراد به گونهای فراهم گردد که حداقلتماس با سایر افراد را داشته باشد. تغییر شغل موقت در محیط کاری و یا تغییر محل کار به محیطیبا شرایط تهویه مناسبتر و کمجمعیتتر میتواند کمک کننده باشد.
2 -کارفرمایان شرایطی را جهت استفاده از مرخصی برای شاغلین فراهم نمایند.
3 .بازتوانی در شاغلین با سابقه کووید-19
تمامی شاغلین با احتمال ابتال به بیماری کووید-19 با الزم است پس از طی دوران درمان و نقاهت، جهتبازگشت به کار براساس آخرین نسخه “راهنمای بازگشت به کار شاغلین با احتمال ابتال به کووید-19 “ابلاغی از وزارت بهداشت مورد ارزیابی قرار گیرند و وضعیت شاغل برای بازگشت به کار مورد ارزیابی پزشکی قرارگیرد.

اقدامات کنترلی سلامت محیط و کار
 بهداشت و حفاظت فردی
 از دست دادن و رو بوسی کردن با یکدیگر پرهیز کنید؛
 شستن مرتب دست ها با آب و صابون و یا استفاده از مواد ضدعفونیکننده بر پایه الکل؛
 گندزدایی و ضد عفونی مکرر سطوح و محلهای تماسی
 اجتناب از دریافت و پرداخت وجه نقد و انجام پرداخت ها با کارت یا به صورت آنلاین، و یا با استفادهاز آپ ها صورت گیرد.
 اجتناب از فروش بلیط کاغذی و در نظر گرفتن اقدامات جایگزین به صورت آنال ین، و یا با استفاده ازاپ ها
 در صورت مشاهده عالیم سرماخوردگی استراحت کرده و از ماسک با نحوه صحیح استفاده کنید و در
صورت شدید شدن عالیم به مراکز درمانی مراجعه انجام کنید؛
 برای تماس با دستگیره های اتوبوس، از دستمال کاغذی استفاده نمایید؛
 ا ستفاده از د ستمال کاغذی هنگام عط سه یا سرفه کردن )در صورتی که د ستمال وجود ندا شت ازقسمت داخلی آرنج هنگام سرفه و عطسه استفاده کنید(؛
 رانندگان، از ماسک و دستکش استفاده نمایند و ترجیحا مواد ضد عفونیکننده بر پایه الکل به همراهداشته باشند.
 عدم تماس دست ها با چشم، دهان و بینی
 عدم استعمال دخانیات به دلیل تاثیر آن بر تضعیف سیستم ایمنی بدن و مستعد نمودن افراد در ابتالبه ویروس
 انجام تهویه طبیعی با باز یا نیمه باز گذاشتن پنجره ها با لحاظ شرایط احساس راحتی سرنشینان
 اجتناب از خوردن مواد غذایی و تعارف به همدیگر

2 .بهداشت مواد غذایی

 مواد غذایی و آب آشامیدنی صرفا در بسته بندی های یکبار مصرف انجام گیرد.
 از خوردن غذا در محیط های عمومی از جمله داخل اتوبوس خودداری شود.

3 .بهداشت ابزار و تجهیزات
 در اتوبوس حتما و ضعیت تهویه منا سب با شد به طوریکه شی شه ها و دریچه های موجود در اینگونه وسائط نقلیه برای ایجاد جریان هوا باز یا نیمه باز باشد. و وضعیت تهویه به صورت گردش داخلنباشد تأکید می گردد.
 نظافت و تمیزی مستمر روکش کلیه صندلی ها در صورت وجود الزامی است.
 نظافت مسگگتمر کف اتوبوس بطوری که پسگگماند و یا گرد و خاک در روی صگگندلی ها و کف اتوبوس
مشاهده نشود.

4 .بهداشت اتوبوس
 نصب تابلوهای آموزشی نحوه پیشگیری از انتقال بیماری های تنفسی به تعداد کافی در اتوبوس
 نصب ظروف حاوی مواد ضدعفونیکننده دستها با پایه نگهدارنده در اتوبوس

 دفع پسماند ها از جمله کاغذ ، دستمال باید به شیوه بهداشتی در نایلون یکبار مصرف صورت پ ذیردو جمع آوری پسماند های فوق در کیسه های پلاستیکی محکم بدون درز و نشت در آخر هر شیفتکاری انجام شود؛
 عملیات سگگوختگیری اتوبوس در پمپ بنزینها و جایگاههای سوخت، باید فقط توسط متصدیانجایگاهها، صورت پذیرد.

5 .بهداشت سطوح
 گندزدایی مستمر اتوبوس و اشیاء داخل آن حداقل روزی یک بار
 گندزدایی مستمر سطوح قابل دسترس راننده و مسافران بعد از هر سفر انجام شود که عبارتند از:
– نشیمن صندلی
– دستههای صندلی
– پشتی صندلی) قسمت پالستیکی یا فلزی(
– قفل کمربندهای ایمنی
– چراغها
– ویدئو مانیتورها
– اهرم ها و کلیدها
– از تماس کافی سطوح با ماده گندزدا مطمئن شوید.
– در صورت آلوده شدن دستکش، آن را تعویض نمایید.
– شستشوی سطوح با آب و خشک نمودن ان و دور ریختن کلیه دستمال های مورد استفاده درکیسه زباله
– دور ریختن دستکشها در کیسه زباله- بعد از اتمام کار بالفا صله د ست ها را با آب و صابون ب شویید یا با ماده ضدعفونی کننده بر پایه الکل تمیز کنید.

نکات مهم
 هنگام گندزدایی و نظافت اتوبوس باید خالی از افراد بوده و درها و پنجرهها باز گذاشته شوند و جهتتهویه بهتر، هواکش نیز روشن باشد.
 امکانات الزم برای شستشوی مرتب دست ها و استفاده از ماسک یکبار مصرف در طول شیفت )به ازاءهر شیفت حداقل 2 ما سک( و شست شو و گندزدایی روزانه لباس کار برای پر سنل م سئول نظافتباید فراهم شود.
 در طول مدت نظافت مراقب با شید لباس، د ستکش و ما سک آ سیب نبیند و در صورت صدمه آن راتعویض نمایید.
 در هنگام گندزدایی احتیاط های الزم در ارتباط با برق گرفتگی به عمل آید.
 از پا شیدن و ریختن محلول های گندزدا روی سطوح و کلیدها، تجهیزات برق دار و مواد نا سازگار و بااحتمال انفجار و آتش سوزی اجتناب شود.

آموزش بهداشت
روش های آموزشی مناسب
 آموزش به صورت مجازی (از طریق شبکه های مجازی، وب سایت ها و …(رسانه های مورد نیاز برای آموزش موضوعات مختلف: )موضوعات مورد آموزش در بند ذیل درج شده است.)
 نصب استند و بنر های اطالع رسانی
 نصب پوسترهای آموزشی
 در صورت امکان، ارسال پیامک های آموزشی به گوشی های همراه
 در صورت امکان، ارسال پیام های آموزشی در گروه های مجازی مربوطه
 در صورت امکان، انتشار تیزر ، اینفوگرافی یا موشن گرافی در فضای مجازی
 در صورت امکان، استفاده از صفحات نمایشی )LED )جهت پخش پیام ها و تصاویر آموزشی
موضوعات مورد آموزش برای گروه های هدف(نکته: مطالب آموزشی جهت تولید رسانه مانند بنر، پوستر و… در بخش های دیگر همین راهنما موجود می باشد.)
 آشنایی با بیماری کرونا ویروس
 آشنایی با عالیم ابتال به این ویروس
 شناسایی افراد مستعد ابتال
 آشنایی با نحوه انتقال بیماری
 آشنایی با زمان و نحوه استفاده از وسایل حفاظت فردی
 آموزش مدت زمان ماندگاری ویروس بر روی سطوح
 آموزش آشنایی با نحوه پوشیدن و درآوردن وسایل حفاظت فردی
 آشنایی با نحوه صحیح دفع یا گندزدایی کردن وسایل
 آموزش نکات بهداشت فردی
 توصیه ماندن در خانه
 روش های بهداشتی مراقبت از بیماران در منزل
 آموزش فاصله گذاری اجتماعی
 معرفی سامانه 190 و سامانه 4030
 سایر نمونه فعالیت های آموزشی
 نصب استند یا بنرهای آموزشی برای بکارگیری تمهیدات الزم در جهت مقابله با شیوع کرونا ویروسدر محل کار
 نصب پوستر های هشدار دهنده در خصوص چگونگی انتقال بیماری کرونا
 نصب پوستر یا بنر راهنمای نحوه صحیح شستشوی دست ها در محل کار خصوصا سرویس هایبهداشتی و محل سرو غذا
 آموزش نحوه استفاده از محلول ضدعفونی کننده دست به شاغلین
 نصب پوستر مرتبط با بیماری و توصیه ماندن در خانه در صورت وجود عالئم
 آموزش توصیه های مرتبط با نحوه صحیح عطسه و سرفه و استفاده از دستمال کاغذی یا آرنج
 آموزش اقدامات الزم جهت پیشگیری از ابتال به بیماری به کارکنان و مراجعه کنندگان
 نصب بنرهای آموزشی نحوه پیشگیری از انتقال بیماری های تنفسی
 نصب پوستر آموزشی نحوه صحیح استفاده از تجهیزات حفاظت فردی
 نصب پوستر نحوه صحیح پوشیدن، درآوردن و دفع وسایل حفاظت فردی
 نصب بنر غربالگری و بیماریابی در محل نگهبانی و درب ورودی ساختمان
 نصب بنر ثبت نام و غربالگری در سامانه ir.gov.salamat
 بارگذاری پیام های بهداشتی بر روی سایت و شبکه های مجازی
 نصب پوستر سامانه پاسخگویی شکایات وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی به شماره تلفن 190جهت اعالم موارد غیر بهداشتی به سامانه مذکور
 نصب پوستر معرفی سامانه 4030

روش درست شستشوی دستها

دستها باید با آب گرم و صابون به مدت 20 ثانیه به روش زیر شسته شوند:
1 -دستها را مرطوب کنید
2 -از صابون مایع استفاده کنید
3-کف دستها را خوب به هم بمالید
4 -انگشتان را بشوئید
5 -م ها را بشوئید
6 -بین انگشتان را بشوئید
7 -آبکشی کنید
8 -با دستمال کاغذی خشک کنید (استفاده از حوله یکبار مصرف نیز مورد تایید است)
9 -شیر آب را با همان دستمال ببندید
10 -دستمال را در سطل زباله درب دار بیندازید

 

منبع:

سایت وزارت بهداشت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.